noaberschap 3.0 & mobiliteit

OV kalender kopie

Hoe maken we bewoners van Overijssel meer betrokken en deelgenoot van de problemen en oplossingen rondom openbaar vervoer? Hoe bevorderen we burgerparticipatie volgens noaberschap 3.0? Als deelnemer aan de allereerste Hanzup-bijeenkomst van de Creatieve Cooperatie ben ik in een team van toen nog onbekenden gaan brainstormen over deze vraag van de Provincie Overijssel.

Voor ons was het vooral belangrijk dat er niet teveel vanuit het probleem, maar vanuit de vele mogelijkheden werd gekeken. Zorg er gewoon voor dat mensen mee willen denken. Het gaat ze tenslotte ook aan. Maak het aantrekkelijk en zorg ervoor dat ze gehoord worden en dat er mogelijk iets gedaan wordt met de oplossingen die ze zelf aandragen.

Omdat volwassenen toch vaak in dezelfde oplossingen blijven denken, hebben wij bedacht dat het leuk is om kinderen de inspirators te laten zijn. Zij bezitten vaak heel veel creativiteit.

Het project rondom mobiliteit hebben we (als team) uitgevoerd op 3 basisscholen in de dorpen Zalk, ‘s Heerenbroek en Wilsum. Allereerst was er de creatieve workshop in de groepen 5/6, daarna volgde een wedstrijd waarbij de kinderen zelf stemmen moesten scoren en tot slot zijn de beste ideeën verzameld in een verjaardagskalender. De ideeën voor deze creatieve verjaardagskalender heb ik samen met grafisch vormgever Lucas Reinds uitgewerkt. Totaal 800 kalenders worden in de 3 dorpen aan alle huishoudens verstrekt. In dit project heb ik samengewerkt met Frances Meester (Organisatiemeester), Mathilde Lam (Peper&Zout Zwolle) en Anne-Floor Zuurbier (Natuur en Milieu Overijssel).

 

 

ga terug naar portfolio: