Category Archives: projecten

basisschool de Wendakker

Basisschool De Wendakker bestond 10 jaar en het gebouw was toe aan een schilderbeurt. Mooie kans om de buitenwereld ook te laten zien waar de school nu voor staat. De school heeft nu een eigen kleurenpalet, de entree van de woningen boven de school en de kinderopvang (Partou) zijn hierin meegenomen. 

Nassau Odijckhof

Op het terrein van ISZ De Brug in Driebergen staan een aantal gebouwen waarin ouderen gehuisvest zijn waaronder het verpleeghuis Nassau Odijckhof. Het gebouw en het interieur ogen “gedateerd”, maar de oude dienstingang werd vooral als donker, leeg en stil ervaren. Samen met de opdrachtgever heb ik gezocht naar oplossingen om de nieuw in te richten ontvangstruimte en de toegang naar de entree levendig en aantrekkelijk te maken voor alle gebruikers.

Allereerst is de betonnen trap buiten voor de entree gesloopt. Daardoor is de entree beter zichtbaar en valt er meer daglicht in de hal. De wanden tpv de gesloopte trap zijn gestuct en geschilderd in een warme rode kleur. Verder is de bestrating vervangen, is er een nieuw naambord geplaatst en zijn er zitbanken neergezet om de entree ook buiten aantrekkelijker te maken.

In de hal is de oude pantry-ruimte gesloopt, waardoor een ruimere hal is ontstaan. Om de gewenste levendigheid te realiseren, zijn een aantal functies naar de nieuwe entreehal gebracht. Naast de nieuwe receptie voor het hele gebouw is het tevens een interne ontmoetingsruimte voor zowel bewoners, bezoekers als personeel. Er is een werkruimte ingericht met daaraan grenzend een nieuw ontworpen balie. In de nieuwe hal is een informele coffeecorner gecreëerd en ook de grote ontmoetingsruimte is vernieuwd dmv nieuwe vloerbedekking, verlichting, stoelen, tafels en gordijnen. Oude karakteristieke jaren-70 elementen, zoals de kolommen met oranje mozaïek, de houten plafonds en de zit-elementen om de kolommen zijn behouden en geïntegreerd.

Het ontwerp van de balie is gerealiseerd door R.Ruiter uit Utrecht (www.ruiterbv.nl) waarmee ik al veel heb samengewerkt in diverse projecten.

iGlow Media

iGlow schets

Met een vaste kern van professionals werkt iGlow Media vanuit een aantal ruimtes in de Creatieve Coöperatie. Deze ruimtes worden multifunctioneel gebruikt: werken, brainstormen, overleggen, samenwerken, projecteren van filmbeelden (‘filmzaaltje’) en voor het leerwerkbedrijf van iGlow Media.

iGlow Media is bij het inrichten van de werkruimtes gestart met meubilair dat overal vandaan kwam. Door de diversiteit aan meubels kwam de uitstraling van de ruimtes niet overeen met de visie die iGlow wilde uitstralen. Ik ben gevraagd om een eenheid te smeden en om de identiteit van iGlow zichtbaar te maken in hun werkruimten. Het moet duidelijk worden waar iGlow Media voor staat: samen ondernemen en samenwerken aan mooie projecten.

Vanwege het lage budget is het project extra uitdagend, maar ook met weinig geld is er met kleine ingrepen een groot resultaat te behalen. Alleen de spreekkamer is uitgevoerd.

verbouwing “De Kuil”

van schoolkantine naar (multifunctionele) creatieve ontmoetingsplek

De entree (receptie, hal en grote ruimte) is een belangrijke ontmoetingsplek in de Creatieve Coöperatie. De Creatieve Coöperatie is gehuisvest in het voormalig schoolgebouw van CIBAP in Zwolle. Belangrijk was om de entree de uitstraling te geven die bij de Creatieve Coöperatie past.

De centrale hal, inclusief de Kuil, moeten geschikt zijn voor grote bijeenkomsten, zoals de Beursvloer of een grote netwerkbijeenkomst, maar ook voor het houden van (besloten) bijeenkomsten, zoals vergaderingen, trainingen, workshops en optredens.

Samen met Martino Minnema van 2M Bouwmanagement ben ik gevraagd om een plan te maken voor de entree en de Kuil, en om dit plan te realiseren. Ik was verantwoordelijk voor het interieur, terwijl Martino de kosten en de kwaliteit in de gaten hield, en de uitvoering begeleidde.

Mijn uitgangspunt was de grote verlaagde ruimte (“de Kuil”) zoveel mogelijk open te houden. De hal zou namelijk anders vrij donker worden. Door het daglicht, wat door de grote ramen naar binnen komt, is het een prettige ruimte.

Daarnaast kan de ruimte worden afgesloten van de centrale hal en worden gehuurd voor diverse bijeenkomsten. In de ruimte zijn makkelijk te verplaatsen tafels, stoelen, grote verrijdbare planten en losse podium-elementen geplaatst, zodat voor diverse groepen gebruikers een geschikte opstelling kan worden verzorgt. Op het verhoogde gedeelte staat een netwerktafel voor overleg, werken of om e.e.a. neer te zetten (bv koffie/thee..) bij bijeenkomsten.

informatiecentrum Stadshagen

Andy heeft mij geholpen met de inrichting van het Informatiecentrum Stadshagen op onze huidige locatie aan de Belvédèrelaan 1. Het was een heerlijk creatief proces waar ik met veel plezier op terugkijk. Andy heeft van een saaie ruimte met weinig middelen en het spelen met kleuren een mooie, uitnodigende en fijne ruimte gecreëerd, waar bezoekers een goed overzicht hebben van alle lopende projecten in Stadshagen. Ook het zoeken naar kleuren voor de buitenwanden was een enerverend proces met een prachtig resultaat.

Cobie Hamming-Pijl, (voormalig) coördinator Informatiecentrum Stadshagen

Het informatiecentrum Stadshagen is een plek voor zowel projectontwikkelaars/aannemers als consumenten/kopers op de woningmarkt. Het informatiecentrum informeert over de wijk, nieuwbouwplannen, beschikbare kavels, ambities van Stadshagen.

Ik ben gevraagd om een ontwerp te maken voor de inrichting, waarbij het uitgangspunt was dat zowel projectontwikkelaars/aannemers als consumenten/kopers zich thuis voelen in het Informatiecentrum. Dromen over een nieuw huis moeten samen komen met de plannen van de projectontwikkelaars/aannemers. Dromen, maar wel bewust dat de bouw het (t)huis nog moet maken.

Het informatiecentrum heeft een centrale tafel met een grote luchtfoto van de hele wijk gekregen. Aan het plafond hangen bouwhelmen. Actuele projecten staan ‘op-de-bouwplank’ (steiger)balie.

Dat niet alles nieuw is in Stadshagen heb ik naar voren gebracht door een vitrine met gevonden voorwerpen van opgravingen van kasteel Werkeren. Asselien Broekhuis heeft Oerhout (1500 jaar oud) verwerkt tot een kunstwerk dat op de balie staat.

Het Informatiecentrum ligt centraal in de wijk en heeft een aantal opvallende kleuren gekregen om extra op te vallen.

stilteruimte

Binnen een ziekenhuis heeft de stilteruimte een belangrijke functie. Hier kun je je even terugtrekken en nadenken of juist niet over wat je bezighoudt. Een ruimte voor meditatie, bidden, rituelen (bediening/ doop), stil zijn, verwerking (ziekte, rouw, behandeling), schrijven, lezen of een gesprek met een geestelijk verzorger. Een ruimte die moet voelen als een vertrouwde en veilige kamer zonder te veel afleiding.

De stilteruimte in het “oude” gebouw van de Isala klinieken heb ik in nauwe samenwerking met geestelijke verzorging ingericht. Er staat een bank, een tafeltje met 2 stoelen en een aandachtsplek voor een kaarsje/gedicht. Deze plek is op het oosten (= bidrichting moslims) gericht. De ruimte is voor iedereen toegankelijk: lopend, in een rolstoel en in een bed. De verlichting, het tapijt, de plant, de vitrage en de afbeeldingen dragen bij aan de huiselijke sfeer. Met de inrichting voor deze tijdelijke ruimte werd ook gelijk nagedacht over de inrichting voor de nieuwbouw. Omdat het hier gaat om een inpandige ruimte heb ik speciaal aandacht besteed aan de suggestie van natuur en daglicht.

De fotopanelen en poster zijn in samenwerking met Claudia van de Leur ontworpen.

Creatieve Coöperatie Zwolle

nieuwe gevel esdstr 1

Ruimte voor creativiteit

“In april 2012 opende de Creatieve Coöperatie haar deuren. De Creatieve Coöperatie biedt een omgeving voor creatieve ondernemers, als werkomgeving en ontmoetingsplaats. De gevestigde ondernemers en de bezoekers tijdens het Open Huis troffen een gebouw aan dat positivisme, kleurrijkheid uitstraalde en unieke werkplekken herbergde in een inspirerende omgeving. Ruim een jaar later heeft deze uitstraling aan kracht gewonnen, onder andere door het voortdurend inrichten en herinrichten van gemeenschappelijke ruimtes. Het concept hiervoor is van de hand van Andy Vissers en Margreet Thijssen. De verdere uitwerking en de realisatie is door Andy uitgevoerd. Op een plezierige en eigenzinnige wijze heeft Andy steeds haar concept bewaakt, maar ook de inbreng van de medegebruikers en/of ondernemers van het pand opgenomen in haar plannen. Zij heeft op een kundige wijze de uitstraling van het gebouw in stand gehouden en door haar toevoegingen de mogelijkheden vergroot en benut. Gelukkig heeft zij haar bedrijf gevestigd in de Coöperatie en bewaakt daardoor voortdurend de door haar aangebrachte stijl van het huis!’

Coby Zandbergen – Bestuur Stichting Creatieve Cooperatie vanuit Cibap vakschool voor verbeelding

Voor zowel het interieur als het exterieur (gevels, binnenplaats, terras) zijn diverse ontwerpen gemaakt hoe het voormalige schoolgebouw van Cibap tot een creatieve broedplaats kan worden verbouwd. Onze uitgangspunten waren: maak het gebouw laagdrempelig en inspirerend, creëer een ruimte waar creativiteit centraal staat. Wat heeft creativiteit nodig om zich te ontwikkelen? Een ruimte waar je uitgedaagd wordt, geïnspireerd wordt, waar je je thuis voelt, waar ruimte is om te ondernemen, creëren, ontmoeten, samen te werken, exposeren, waar de faciliteiten zijn die je “prikkelen” en inspireren….. Een plek waar je zin krijgt om aan de slag te gaan!

Omdat we al bij de opstart van de Creatieve Coöperatie in maart 2011 bij het project zijn betrokken, hebben we gelijk vanaf het begin kunnen meedenken in het hele proces. Door de samenwerking met de vele betrokken partijen zijn er verrassende keuzes gemaakt die er toe geleid hebben dat het hele pand een totaal nieuwe uitstraling heeft gekregen met relatief weinig middelen. Als ontwerpers hebben we de eigenaar en beheerders kunnen overtuigen van belangrijke keuzes binnen het ontwerp.

ONB projecten

Na mijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 1992 ben ik als interieurarchitect 11 jaar werkzaam geweest bij Op ten Noort – Blijdenstein architecten en ingenieurs te Utrecht. Aanvankelijk was ik vooral als ontwerper ondersteunend voor architecten. Regelmatig heb ik ook maquettes gemaakt. Later volgde steeds meer echte interieurprojecten. In die tijd hebben we binnen het bureau een volwaardige interieurafdeling ontwikkeld, die steeds meer aan eigen grote interieurprojecten werkte. Opdrachtgevers waar ik voor gewerkt heb zijn onder meer ABN-AMRO (diverse hoofdbanklocaties), Intres, FNV KIEM, diverse woningbouwverenigingen, Winkelcentrum Overvecht en gemeente Utrecht.

Stadskasteel Oudaen

Nieuwe balustrade voor de bestaande theaterruimte

Het ontwerp voor deze nieuwe balustrade, waar je letterlijk door heen moet kunnen kijken vanaf het balkon, vormt vanaf nu een mooi glooiend lijnenspel op de bestaande balkonrand. Nieuwe materialen zoals tapijt, hout, metaal en okerkleurige stoffering vormen met de bestaande blauwe stoelen een compleet nieuw interieur. Ook de houten trapopgang en tevens entree naar de ruimte is vernieuwd. Dit project is uitgevoerd in opdracht van Verlaan & Bouwstra architecten uit Vianen.

Open Kring kerk

“In 2005 kregen wij onze nieuwe kerk, de Open Kring, in Stadshagen. Met een klein groepje mensen bogen we ons over tekeningen van alleen maar een casco. Een lege ruimte die door de indeling en het interieur tot een kerk moest worden gemaakt. Samen met Andy zijn we aan het werk gegaan. Ze heeft naar onze wensen geluisterd, heeft ons geadviseerd en voorstellen uitgetekend waar we echt verder mee konden. Daarna kregen we van haar de kleuradviezen, en weer later heeft ze ook de contacten met de meubelmaker onderhouden. Nu zijn we acht jaar verder. En nog steeds zijn we blij met haar ontwerp en haar adviezen, want wat er nu staat is een prachtige eenheid van gebouw en interieur. Zo goed op elkaar afgestemd dat we na die acht jaar nog steeds zeggen: dit is helemaal goed. Het is een echte kerk geworden, een harmonieuze ruimte waar iedereen zich thuis kan voelen, op de zondagen en doordeweek. Wij zeggen: Andy kan het!!”

Ds. Ale Pietersma

In nauwe samenwerking met de predikanten en enkele leden van de kerk is het interieurontwerp voor het nieuwe karakteristieke kerkgebouw voor de Open Kring kerk te Zwolle tot stand gekomen.

Mijn werkzaamheden waren hierin waren:

  1. Ontwerp van het liturgisch centrum met een podium, gebogen houten wand en een grote tafel. Daaronder elementen die bv bij een uitvaartdienst kunnen worden gebruikt.
  2. Ontwerp gebogen paneelwand tpv entree kerkzaal;
  3. Indeling kerkzaal met opstelling van ongeveer 250 stoelen;
  4. Advisering materialen en kleurkeuzes voor alle ruimtes. Soms met contrasterende gebruikersfuncties zoals kinderopvang tijdens diensten, vergader- en workshopruimte, maar ook afscheid van een overledene bij een rouwdienst.

Later is besloten om glas-in-lood ramen te plaatsen voornamelijk om het zonlicht van de opkomende zon tijdens de kerkdienst te weren.